zondag 26 oktober 2008

Snelle groei zonne-energie zorgt voor nieuwe marktleiders

De groei van fotovoltaische producten in alle hoeken van de wereld heeft volgens Nomura Securities gezorgd voor een complete herschikking van de tien grootste organisaties in de sector. Oude Japanse marktleiders verdwenen uit de top, al wisten vier Aziatische producenten zich te handhaven in de top 10. Het snelgroeiende Q-Cells AG uit Duitsland groeide in 2007 uit tot de grootste zonnecelproducent van de wereld, met een productie van bijna 400 Megawatt (MW). Het grootste bedrijf van de afgelopen jaren, Sharp, zag de productie dalen tot ongeveer 370 MW. Sharp gaf hiervoor de schuld aan de beschikbaarheid van silicium. Suntech kwam dichtbij de leiders met meer dan 300 MW aan geproduceerde capaciteit en verdreef Kyocera en haar 200 MW naar een verre vierde plek. Vier nieuwe organisaties denderden de top 10 binnen. CdTe-cellenproducent First Solar kwam binnen op de vijfde plek, de enige organisatie uit de Verenigde Staten en de enige producent van dunne film in de list. Aziatische spelers Motech Industries (Taiwan), Yingli Green Energy (China), and JA Solar Holdings (China/Australia) completteerden de lijst en duwden daarmee langgedienden zoals Mitsubishi Electric, Schott AG en BP Solar uit de top 10. Nomura merkte tevens op dat het marktaandeel van de Japanse organisaties van 50% een paar jaar geleden gedaald is tot 20% en dat dit makkelijk zou kunnen dalen tot 15% als de rest van de wereld zo snel de productie van zonnecellen blijft verhogen. De Japanse producenten zijn echter niet van plan stil te blijven zitten en willen de productiecapaciteit ook flink verhogen (Sharp en Showa Shell Solar KK op Gigawatt schaal) en daarnaast te mikken op nieuwe technologien waarvan ze zeggen dat deze de efficientie flink zullen verhogen. "De volgende twee jaar zal de winnaars aanwijzen," aldus Michio Kondo van het AIST Research Center for Photovoltaics. "De latere toetreders zullen niet meer in staat zijn de achterstand in schaalvoordelen en onderzoek in technologie in kunnen halen. Over een jaar is het te laat." De strategie van Sharp om volgend jaar weer de grootste te zijn is een grote stap voorwaarts in zowel productiecapaciteit van kristalline en in dunne film cellen. Daarnaast wil de organisatie een expansie in de hele waardeketen van de zonnecel, om zodoende de delen die het meeste waarde toevoegen binnen de organisatie te houden. Volgens Tetsuro Muramatsu, hoofd van Sharps zonnesystemen groep, plant Sharp een capaciteit van 1 Gigawatt voor kristalline cellen en nog eens 1 Gigawatt voor dunne film cellen in 2010. Schaalvoordelen moeten zorgen voor kostenreductie, waardoor zonnecellen dan nog maar $0.21 per kWh zullen kosten.
Een andere organisatie die zo snel mogelijk de 1 GW mijlpaal wil behalen is Showa Shell Solar, ook al maakt het bedrijf op dit moment nog maar 20 MW per jaar (CIS dunne film cellen). Een tweede fabriek zal de toale capaciteit volgend jaar naar 60 MW brengen en een veel grotere fabriek moet de productie vergroten naar 1 GW in 2011. Daarnaast zal de efficientie met ongeveer 10 tot 12% toenemen. Volgens planningdirecteur Yuichi Kuroda zullen de schaalvoordelen lagere productiekosten en fabriekskosten met zich meebrengen. "Onze concurrenten gaan ook richting de 1 GW fabrieken en als we niet sneller zijn dan verliezen de we race." Showa Shell heeft tot nu toe kunnen vertrouwen op materiaal dat het zelf heeft ontworpen, maar om de ontwikkeling te versnellen en betere efficientie te bereiken heeft het de handen ineen geslagen en is een samenwerkingsverband aangegaan met Ulvac. Organisaties die meehelpen aan de snelle groei in capaciteit zijn nieuwe spelers die nieuwe productielijnen kopen van Applied Materials, Oerlikon Balzers of Ulvac. Applied meldde in juni dat het contracten had lopen voor 1.7 GW aan capaciteit van in totaal 10 verschillende klanten. Yoshio Sunaga, Sr. Managing Direcotr van Ulvac zei dat de organisatie orders heeft liggen voor 217,5 MW van NexPower Technology, Sunner Solar, China Solar Power en nog een Chinese en een Koreaanse klant, die samen uitbreidingen van ongeveer 650 MW gepland hebben. Ulvac is bezig uit te breiden richting Europa, India en het Midden-Oosten. Sunaga zegt dat Ulvac genoeg capaciteit heeft om 600 MW/year aan machines te produceren in haar fabriek in Tohoku.
De vraag is echter hoe een organisatie zich op de lange termijn kan onderscheiden van zijn concurrenten als het dezelfde machines en productielijn gebruikt om de zonnecellen te produceren. Bestuursvoorzitter Semi Wang zei tegen Nikkei Microdevices dat zijn bedrijf van plan was om zelf de productielijnen te optimaliseren en zo in de kosten te snijden. Kaneka's Mikio Hatta (Managing Executive Officer) vraagt zich af hoe producenten die cellen met 6 a 7% rendement kunnen concurreren met de efficientie van 10 tot 11% die van de eigen zonnecellijn komen rollen.
Andere grote spelers zoals Sanyo Electric, Kyocera, Mitsubishi Electric, Kaneka en Mitsubishi Heavy Industries hebben een voorzichtigere expansiestrategie. Zij zijn van plan eerst betere technologie te ontwerpen alvorens de productielijn drastisch uit te breiden en vertrouwen voorlopig op de specialiteiten die ze zelf hebben ontwikkeld.
Kyocera en Mitsubishi Electric willen uitbreiden naar ongeveer 500 MW per jaar voor kristalline zonnecellen in 2010-2012. Ze merken hierbij op dat ze voornamelijk worden tegengehouden door de hoeveelheid silicium die ze kunnen verkrijgen in die periode. Beide organisaties zeggen dat ze geen plannen hebben om dunne film productie op te sarten in de nabije toekomst, maar beiden zijn wel bezig met onderzoek in deze hoek. Ze mikken op betere rendementen voor x-Si technologien. "Als weer goedkope silicium beschikbaar komt, en nieuwe technologien zijn klaar voor de markt....2010 en 2011 zullen cruciale jaren zijn," aldus Kuroda van Showa Shell Solar. "Organisaties die daar de slag missen zullen de aansluiting met de concurrentie ook verliezen."
Bron: RenewableEnergyAccess

Geen opmerkingen: