zaterdag 1 maart 2008

Opnieuw succesvol jaar voor windenergie

29-02-2008 -
In 2007 is de stijgende lijn voor windenergie op land vastgehouden. Er kwam 252 MW nieuw windvermogen bij. In Nederland staat op het vasteland nu in totaal 1709 MW. Met de nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie is het financiële perspectief voor verdere groei gunstig. Of er ook in ruimtelijk opzicht voldoende plaatsingsmogelijkheden zijn voor deze groei, wordt onderzocht.
Halverwege vorig jaar is de doelstelling gerealiseerd van ten minste 1500 MW op land voor het jaar 2010. Dit blijkt uit het zojuist verschenen Jaarverslag BLOW 2007. De nieuwe Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE) biedt voor dit jaar financiële ruimte voor 500 MW erbij. Dit hogere tempo is nodig voor het realiseren van de doelstelling van 4000 MW in 2011 in het kader van het kabinetsprogramma Schoon en Zuinig.
Op 30 januari hebben de betrokken overheden (waaronder de provincies) en maatschappelijke organisaties ingestemd met het plan van aanpak van de ministers Cramer (VROM) en Van der Hoeven (EZ) voor de ruimtelijke inpassing van de nieuwe doelstelling. In deze Landelijke Uitwerking Windenergie worden vier doelen onderscheiden: lopende projecten zo snel mogelijk realiseren; knelpunten wegnemen rond die projecten; het vormgeven van een windenergiebeleid voor de langere termijn, gericht op concentratie- en lege gebieden (vides); en - last but not least - versterking van het maatschappelijke draagvlak voor windenergie.
De verschillende verkenningen vormen de basis voor nieuwe bestuurlijke afspraken in het komende voorjaar over de uitvoering. De huidige BLOW-overeenkomst kan dan worden beëindigd. Wat de provincies betreft maken de nieuwe ‘wind'-afspraken deel uit van een breed Klimaat en Energie-akkoord met het kabinet. Daaraan levert iedere provincie een bijdrage op basis van een zelfgekozen duurzame energiemix.
Van groot belang voor de inspanningen van provincies is dat de condities voor het bevorderen van duurzame energie gunstig blijven. In het algemeen overleg op 26 februari heeft een meerderheid van de Tweede Kamer aangegeven 120 miljoen euro extra aan de SDE-regeling te willen toevoegen. Hiermee komt de Tweede Kamer tegemoet aan de kritiek die onder andere door provincies naar voren is gebracht. Het extra geld moet volgens de kamermeerderheid worden ingezet voor subsidies voor zonnepanelen (30 miljoen euro), biomassa (75 miljoen) en groen gas (10 miljoen). Overigens betwijfelt de Kamer in meerderheid of het kabinetsdoel wordt behaald om in 2020 20 procent duurzame energie te realiseren.
Voor windenergie worden in het BLOW-jaarverslag enkele hardnekkige knelpunten beschreven: radarverstoring, geluidhinder bij stabiele atmosfeer en capaciteitsgebrek voor netinpassing. In de landelijke uitwerking windenergie wordt geprobeerd hiervoor een oplossing te vinden. Een nieuw knelpunt dreigt: door de markt is geconstateerd dat het SDE-subsidiebedrag (2,8 eurocent per kWu) te laag is voor windmolenprojecten in de minder windrijke gebieden.
Een andere bedreiging voor de lopende projecten (dit zijn locaties waarvoor ruimte is in bestemmingsplannen, streek - en/of omgevingsplannen) vormt de ontwikkeling van nieuw landschapsbeleid op rijksniveau. Hierop nam minister Cramer (VROM) vorige week al een voorschot met een negatief advies over een windmolenlocatie bij Woerden. Binnenkort ontvangen de provincies een brief van de minister met nadere uitleg. Voor de provincies geldt dat de bestaande (op de Nota Ruimte afgestemde) provinciale beleidskaders voor windenergie maatgevend blijven, zolang nieuwe beleidsprioriteiten van het kabinet niet formeel in ruimtelijke plannen (bijvoorbeeld de komende Agenda Landschap) zijn vastgelegd.

Geen opmerkingen: