woensdag 6 februari 2008

Australie gaat de gloeilamp in 2010 verbieden. Transformenergy pleit voor navolging in Nederland.

SYDNEY - De dagen van de klassieke gloeilamp zijn in Australië geteld. De regering wil in de strijd tegen het broeikaseffect de ruim 125 jaar oude energievreter vanaf 2010 verbieden. Tegen die tijd zijn er in Australië alleen nog maar spaarlampen te krijgen, zei milieuminister Malcolm Turbull dinsdag.
Australië wordt daarmee het eerste land ter wereld dat de gloeilamp bant. Ook in de Amerikaanse staat Californië komt waarschijnlijk binnenkort een wet ten gunste van de veel zuinigere spaarlamp.

Lage rendement
De gloeilamp staat bekend om zijn lage rendement. De meeste energie wordt omgezet in warmte en niet in licht. Bij spaarlampen is het rendement beduidend hoger en wordt zo elektriciteit bespaard, naar schatting met twee derde per huishouden.
Australië staat niet bepaald bekend als milieuvriendelijk. Australiërs gebruiken gemiddeld meer energie dan de als energieverslinders bekend staande Amerikanen. Verder weigert de conservatieve Australische regering van premier Howard het milieuverdrag van Kyoto te tekenen, om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Het gloeilampverbod lijkt een relatief makkelijke maatregel van de regering om toch haar 'groene gezicht' te tonen in het verkiezingsjaar 2007.Milieuorganisaties zijn kritisch en spreken van een druppel op een gloeiende plaat.

bron: nu.nl

Geen opmerkingen: