dinsdag 5 februari 2008

Transformenergy duurzame energie overzicht

Energie overzicht NL
31 maart 2006. Bijdrage geleverd door Rembrandt Koppelaar.
Historie en overzicht van energiehuishouding van Nederland Cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor Statistiek en EnergieNed.
Rembrandt Koppelaar / Stichting Peak Oil Nederland
Fossiele energiewinning
Nederland is een land dat rijk is aan aardgas. In 1957 werd bij toeval in Groningen een van de grootste aardgasvelden ter wereld ontdekt nabij het dorpje Slochteren. De winning startte snel om de Nederlandse staat en haar burgers te voorzien van de inkomsten en energie van het aardgas. Naast dit grote veld zijn er nog een heleboel kleinere Nederlandse aardgasvelden op land en de noordzee waar aardgas gewonnen wordt. Sinds de winning van aardgas begon in de 60′er jaren heeft de Nederlandse economie flink kunnen profiteren van deze bodemschat. Aangezien er nog een redelijke hoeveelheid aardgas in de grond zit, zelfs na 40 jaar winning, profiteert de Nederlandse staat nu nog steeds van aardgasbaten.
Naast aardgas zit er ook een kleine hoeveelheid olie in de grond die gewonnen wordt. De productie van Nederlandse olie is goed voor 9% van het binnenlandse verbruik. Om het olieverbruik in Nederland te dekken wordt meer dan 90% geimporteerd. Met name uit Rusland (29%), Saoedi-Arabië (21%), Noorwegen (15%), Engeland (10%) en Kuweit (8%). Het aandeel van Engeland en Noorwegen in de Nederlandse import zal steeds verder dalen doordat deze landen al over hun oliepiek heen zijn, de productie daalt daar.
In het verleden heeft Nederland ook nog volop kolen uit de grond gehaald, met name in de province Limburg. Sinds 1974 is de kolenwinning echter stopgezet. Goedkope zwarte kolen uit het buitenland en de steeds sterker groeiende productie van Nederlands aardgas zorgden ervoor dat de kolenwinning in Nederland niet meer rendabel was.
Energieverbruik Nederland
De Nederlandse economie wordt gedomineerd door fossiele brandstoffen. Ondanks dat de noodzaak voor alternatieve energiebronnen hoog is beslaat fossiel 96% van het energieverbruik. Kernenergie is altijd al een hele kleine speler geweest en duurzame energie begint langzaam een klein deel van het energieverbruik te dekken.
Als we kijken naar het algehele energieverbruik in Nederland zien we een gestage toename over de tijd. Door de oliecrises van de 70′er jaren zakte het verbruik van energie maar kortstondig een klein beetje in om vervolgens weer te gaan stijgen. Met name te weiten aan een stijging van de bevolking van 13 miljoen in 1970 naar 16.3 miljoen in 2005. Maar ook een stijging van de materiele welvaart heeft zijn invloed gehad. Meer spullen betekent bijna altijd een hoger energieverbruik. Ten opzichte van de wereldbevolking verbruiken wij vrij veel energie. Drie keer zoveel als de gemiddelde mens op aarde.
De stijging van energieverbruik zit hem echter voornamelijk in de industrie. Het huishoudelijk verbruik is al sinds de 80′er jaren vrij stabiel gebleven rond de 430 PetaJoule. Door steeds meer goederen te produceren en diensten te leveren stijgt het industriële verbruik. Niet zo vreemd is het grootste aandeel van het energieverbruik uit de industrie komt. Sinds 1985 is het energieverbruik met 20% gestegen.
De oorzaak van deze trend komt door het verbruik van aardgas. Waar het industriële verbruik blijft toenemen terwijl het huishoudelijk verbruik langzaam blijft dalen, ondanks dat de hoeveelheid huishoudens van 4 miljoen in 1970 naar 7 miljoen in 2006 is gestegen. De daling in de huishoudens is te danken aan veel efficiëntere verwarmingsketels.
De algehele stijging van het energieverbruik komt doordat we steeds meer elektriciteit zijn gaan gebruiken. In de huishoudens zijn we wel wat efficiëntere apparaten gaan gebruiken, maar deze hebben weinig effect doordat we ook steeds meer apparaten tot onze beschikking hebben.
Al sinds de 60′er jaren is het verbruik van elektriciteit in snel tempo gestegen. Tegenwoordig nog steeds met zo’n 3% a 4% per jaar.
Duurzame energie
Van de 1.5% energieverbruik in Nederland die uit duurzame energie bestaat komt het meeste uit biomassa en windenergie. Deze ontwikkeling is pas op gang gebracht, sinds 1995 is het aandeel duurzaam in het verbruik van energie meer dan verdubbeld.>/p>
Nederland is echter geen land waar veel biomassa geproduceerd kan worden. Daarom wordt de meeste biomassa geïmporteerd, in 2004 kwam 60% van de verbruikte biomassa uit het buitenland. Dit aandeel zal in de toekomst sterk gaan stijgen. Windenergie hoeven we echter niet te importeren, er is op de Noordzee genoeg ruimte en wind om heel veel windparken neer te zetten. In totaal wekken we nu 27% van de verbruikte duurzame energie in eigen land op en de rest in het buitenland.
Op Europees gebied lopen we nog ver achter. In een groot deel van de landen in Europa bestaat al 10% of meer van het energieverbruik uit duurzaam.
Emmisie van broeikasgassen
De uitstoot van koolstofdioxide, het voornaamste broeikasgas blijft nog steeds stijgen. Om aan de doelstellingen voor het Kyoto protocol te voldoen moet de Nederlandse uitstoot in 2012 met 6% gedaald zijn tenopzichte van 1990. Momenteel is de totale uitstoot van broeikasgassen met 1% gedaald tenopzichte van 1990
Dit resultaat is behaald doordat de uitstoot van andere milieuvervuilende broeikasgassen wel daalt
Energie efficiëntie
De grootste uitdaging van de energietransitie naar een duurzame samenleving is het stabiliseren van het energieverbruik. Op huishoudelijk gebied gaat dit autonoom vrij goed. Alhoewel de huishoudens momenteel nog stijgen omdat de bevolking nog steeds toeneemt is het gemiddelde verbruik van elektriciteit per huishouden al gestabiliseerd.
Het gemiddelde verbruik van aardgas per huishouden daalt zelfs sterk sinds de 70′er jaren.


bron: peakoil

Geen opmerkingen: